Hvor stammer brystpiercingen fra?

Det er ikke noget nyt fænomen, at få lavet en nipple piercing. Det har været en kendt piercing i mange hundrede år. Til forskel for i dag, hvor en brystpiercing ofte er et udtryk for noget erotisk eller en udsmykning, var den før i tiden af mere religiøs betydning. Nipple piercinger stammer oprindeligt fra England i den viktorianske tid, og dengang var en brystpiercing forholdsvis normal blandt kvinder. Det var ikke noget man fortalte andre om, så det var en meget hemmelig og privat piercing for en selv og ens partner. Det var først i 1980’erne, at brystpiercinger fik en renæssance, og primært i punktkulturen. Det var ikke altid, at det foregik hos en professionel piercer, men man lavede selv sin nipple piercing, og man kan sagtens forestille sig, at det ofte gav infektioner i brystvorten. Nu om stunder er det meget normalt at have en brystpiercing, men fordi den er så privat, tænker man ikke over om folk har en nipple piercing. 

Hvordan laver man en brystpiercing?

Først og fremmest er det meget vigtigt, at du får lavet din nipple piercing hos en professionel piercer, for at undgå infektioner. Du må aldrig gøre det selv eller få nogle til at gøre det – heller ikke selvom de påstår, at det kan de sagtens gøre for dig. Betal det det koster at få det lavet hos en professionel piercer – ellers kan du komme til at fortryde din beslutning. En brystpiercing skal placeres det helt rigtige sted, og det er i selv brystvorten og ikke i areola. Hvis det sker, kan der opstå brystbetændelse og andre infektioner – og det er især vigtigt hos kvinder, at den placeres det rigtige sted. En nipple piercing laves oftest vandret gennem brystvorten, men man kan også vælge at få den lavet skævt. Det gør ikke den store forskel udover synsmæssigt, hvordan hullet placeres, bare det ikke er gennem areola (det mørke område omkring brystvorten). Og desværre, så siges det, at en nipple piercing er en af de piercinger, som det gør allermest ondt at få lavet – så ondt at selv voksne mænd med store overarme og tatoveringen ned ad ryggen, kniber en tåre, når de skal have lavet en piercing i brystvorten!

Sådan passer du godt på din piercing det første stykke tid

Når man får lavet en piercing – om det er en navlepiercing, en tungepiercing eller huller i ørerne – så er det rigtig vigtigt, at du lader smykket sidde, så længe det taget for hullet at hele. Hvis du ikke gør det, kan der opstå betændelse og efterfølgende komplikationer og ardannelse. Du skal lave smykket sidde i helt op til 6 måneder, hvis der er tale om en brystpiercing. En brystpiercing er typisk længere tid end andre piercinger om at hele. Så giv det den tid der er brug for – ellers kan du ende med at fortryde, at du forhastede det.

Hvilket smykke sættes i en nipple piercing?

Man bruger næsten altid en lille tynd stav, som enten er lige eller buede, alt efter hvilken vej din brystvorte peger (indad eller udad). Du må aldrig bruge smykker med vedhæng så længe piercingen ikke er fuldstændig helet. Grunden er, at de kan hægte sig fast i dit tøj, og så kan piercingen blive trukket skæv. Det er både smertefuldt og kan give et dårligt slutresultat af piercingen. Når helingsperioden er overstået, kan du udskifte dit smykke til en mindre eller større stav, med eller uden vedhæng. Hvis du dyrker meget sport, kan det være en fordel, at vælge et så lille smykke som muligt, da det ellers kan give irritation. 

Kan man amme med en brystpiercing?

Kvinder, som endnu ikke har fået de børn de vil have, spørger altid om man kan amme, hvis man har fået lavet en eller to brystpiercinger. Det er der ingen problemer med at gøre, men du skal være opmærksom på disse ting: Det er meget vigtigt, at du altid husker, at tage dine brystsmykker ud hver eneste gang du skal amme. Hvis du ikke gør det, kan du risikere, at smykket går løs under amningen og i værste tilfælde, kan din baby sluge hele eller dele af smykket. En baby der ammes, sutter ekstremt hårdt, og kan sagtens suge et smykke af. Og derved er der fare for, at babyen bliver kvalt i smykket. De fleste vil anbefale, at du ikke bliver piercet under graviditet eller i den periode, hvor du ammer dit barn. Det skyldes primært, at det jo tager 3-6 måneder før piercingen er helet og i den periode må du ikke tage dit brystsmykke ud på noget tidspunkt. 

Der er andre former for piercing end nipple piercing

Synes du ikke om brystpiercinger, kan du vælge en anden type piercing. En tungepiercing er mere privat, da den ikke er så synlig, en navlepiercing kan du vise frem når du er på stranden og en næsepiercing ses hele tiden. Det handler også meget om, hvilket signal du ønsker at sende med din piercing og om det skal være en mere privat sag at have en piercing. En piercing er lettere at fortryde end for eksempel en tatovering, for hullet vil gro sammen efter et stykke  tid, og alt der er tilbage er et lille ar. Det er derfor ikke altid for resten af livet, at du får lavet en piercing, som det som regel er med tatoveringer.